Houten jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën kunnen veel stof en vuil opbouwen, zeker wanneer ze in de keuken hangen. Zorg dus dat je jaloezieën geregeld schoonmaakt om ze mooi te houden. Zie je hier tegenop? Nergens voor nodig! Volg onze tips, dan zijn in no time je houten jaloezieën schoon.

Ga direct naar:

Jaloezieën schoonmaken

1. Voorbereiding

Voordat je begint met schoonmaken van houten jaloezieën, kun je ze het beste sluiten zodat de lamellen elkaar overlappen. Dit maakt het makkelijker om overal bij te komen. Zorg ook dat je een plumeau, doek, spons, of stofzuiger bij de hand hebt. Zijn de lamellen gesloten? Mooi! Volg dan onderstaande tips.

2. De jaloezieën stofvrij maken

Bij het schoonmaken van jaloezieën, kun je, net als bij het schoonmaken van shutters, het beste beginnen bij afstoffen. Als je dit geregeld doet, behouden de lamellen een frisse uitstraling. Om stof van de jaloezieën te vegen, kun je een stofdoekje, Swiffer of plumeau gebruiken. Pak elke jaloezie een voor een vast en veeg het stof er voorzichtig vanaf.
Werk je liever met de stofzuiger? Dat kan natuurlijk ook! Gebruik in dat geval bij voorkeur een zachte borstel als hulpstuk, zodat je de lamellen niet beschadigd, en zet de stofzuiger op de laagste stand. Begin bovenaan met stofzuigen en ga elke lamel voorzichtig met de opzetborstel af.

3. Reinigen met een vochtige doek

Jaloezieën kun je prima reinigen met water. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een lauw sopje maken met allesreiniger. We raden aan om een rubberen spons te gebruiken, tenzij er veel vlekken en vuil op de lamellen zitten. Gebruik in dat geval bij voorkeur een schone, zachte doek om ze er voorzichtig af te vegen.

4. Maak alle kanten van de jaloezieën schoon

Zorg ervoor dat je niet alleen beide kanten van de jaloezieën goed schoonmaakt, maar ook ertussenin. Begin met de voorkant. Zodra deze kant klaar is, kun je de achterkant schoonmaken.
Vergeet ook de kleine hoekjes niet. Kun je niet overal direct bij? Maak dan eventueel gebruik van een oude tandenborstel zodat je ook de lastige plekjes kunt schoonmaken.

5. Droog maken

Bij het schoonmaken van houten jaloezieën en shutters zal je extra op je watergebruik moeten letten. Je kan een lamel namelijk zeker nat maken, maar pas op dat je niet te veel water gebruikt. Je wilt natuurlijk niet dat de houten lamellen gaan werken, zeker wanneer je maatwerk in huis hebt. Wees dus zuinig met water en zorg ervoor dat de houten lamellen na reiniging goed worden afgedroogd met een droge doek.

6. Uithangen na het schoonmaken

Hang na het reinigen de jaloezieën goed uit om ervoor te zorgen dat de lamellen kunnen opdrogen. Je wilt niet dat ze na het schoonmaken nog vochtig zijn.

Veelgestelde vragen over jaloezieën schoonmaken

Hoe vaak moet je jaloezieën schoonmaken?

Wij raden aan raamdecoratie zoals jaloezieën en shutters minimaal één keer per jaar grondig schoon te maken. Wanneer je jaloezieën voor de ramen in de keuken hangen, kun je dit het beste vaker doen omdat ze daar sneller vet worden. In dat geval is twee keer per jaar schoonmaken een goede richtlijn.

Raamdecoratie afstoffen adviseren we maandelijks te doen. Het is belangrijk dit goed te onderhouden.

Welke middelen kan ik gebruiken bij jaloezieën schoonmaken?

Bij het afstoffen van houten of aluminium jaloezieën kun je gebruikmaken van verschillende producten om de klus te klaren, waaronder een plumeau, doek (stofdoek of microvezeldoek), duster of stofzuiger.
Om hardnekkige vlekken te verwijderen van jaloezieën kun je een met water en allesreiniger of schoonmaakazijn nat gemaakt doekje of spons gebruiken. Als je die niet in huis hebt kun je ook een oude oude sok gebruiken die je om je hand vouwt.

Waar moet ik goed op letten?

Bij jaloezieën schoonmaken, of het nu houten, bamboe of aluminium jaloezieën zijn, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de juiste producten te gebruiken. Je wilt voorkomen dat een jaloezie buigt of breekt. De ladderbanden en ladderkoorden kunnen bovendien kwetsbaar zijn. Pak de lamellen altijd voorzichtig vast en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen schade veroorzaken aan het hout en de verf.

Wat moet ik vermijden bij het schoonmaken van een jaloezie?

Bij het schoonmaken van een jaloezie kun je het beste vermijden:

  • Allesreiniger direct op de jaloezie aanbrengen (breng het aan op een vochtige doek)
  • De jaloezie te hard vastpakken, deze kan dan buigen of breken
  • Een stofzuiger op een harde stand zetten: zet deze altijd op de zachtste stand
  • De jaloezie te nat maken: droog deze altijd goed af met een droge doek


NB: De exacte eigenschappen van jaloezieën verschillen per aanbieder. Doe Het Budget draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade aan jaloezieën die zijn voortgekomen uit bovenstaande tips.

Wanneer je nog meer vragen hebt over het schoonhouden van je jaloezieën, kun je het beste contact opnemen met de winkel waar je het product hebt gekocht.

Gratis Advies
WhatsApp Vraag het ons via WhatsApp 06 - 48161872
Bel ons Bel ons en wij helpen je verder 072 - 3030599
Gratis kleurstalen Bekijk het origineel thuis Vraag je kleurstalen aan
Sluiten X
Inmeetactie
Landelijke inmeetservice Tijdelijk voor slechts €49,-! Maak snel een afspraak
Gemakkelijk, snel en onderaan
de streep altijd de voordeligste!
Sluiten X